Tips & Info Bina Rumah

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Semua Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Bina Rumah

Jika anda telah memahami dan merancang dengan baik tentang tapak tanah, modal kewaangan dan pelan reka bentuk, ini bermakna anda telah bersedia untuk membina rumah idaman anda. Walaubagaimanapun, segala perancangan boleh menjadi musnah jika anda tersilap langkah dalam memilih kontraktor yang betul untuk membina rumah anda.

Kebiasaanya, pelanggan-pelanggan lebih gemar untuk membandingkan harga diantara kontraktor-kontraktor. Namun perlu diingat bahawa kontraktor mempunyai standar kadar harga mereka tersindiri. Jika kontraktor menawarkan harga yang terlalu murah dibawah kadar harga standar, maka anda perlu lebih berhati-hati kerana dikhuatiri rumah yang dibina berkemungkinan tidak selamat atau tidak mengikuti sesifikasi jurutera. Tidak salah untuk membandingkan harga dan mendapatkan yang terendah, namun harga yang terlalu rendah tidak menjamin keselamatan anda dan keluarga anda.


Anda boleh bina dengan kami dengan 3 langkah mudah:

1. Tandatangan Perjanjian/Pelan Reka Bentuk

Perjanjian adalah langkah pertama atau ‘kickstart’ yang and aperlu lakukan jika anda ingin membina bersama kami. Ini akan memudahkan urusan pembinaan di kemudian hari. Perjanjian akan disediakan oleh kami dan akan ditanda tangan oleh anda selepas kami terima wang tempahan daripada anda. Di dalam perjanjian akan dinyatakan secara lengkap diantaranya:

  • Harga kos binaan yang dipersetujui.
  • Perincian pelan rumah yang dipersetujui.
  • Tempoh siap bina.

2. Tempoh Binaan

  1. Selesai menandatangani perjanjian, kami akan meneruskan proses pembinaan mengikut tarikh mula yang dinyatakan didalam perjanjian. Di setiap ‘site’ kami akan ada ‘kepala’ yang akan mengetuai pimbinaan sehingga selesai. Segala permasalahan boleh diadukan kepada ‘kepala’ kami yang akan kami kenalkan sebelum kerja-kerja dijalankan.
  2. Jika terdapat sebarang penambahan yang ingin dilakukan sepanjang tempoh binaan, anda boleh maklumkan pada kami. Perjanjian tambahan yang berasingan akan di tandatangani untuk persetujuan kedua-dua pihak.

3. Serah Kunci

  1. Setelah selesai membina rumah anda sehingga siap, kami akan membuat serahan kunci beserta sijil penghargaan daripada kami.
  2. Anda boleh membuat pemantauan terakhir pada hari serahan kunci.
  3. Sebarang aduan akan kami baiki dalam tempoh kecacatan yang akan ditetapkan tempohnya bergantung kepada projek tersebut.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.