TIps & Info Modal Kewaangan

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Semua Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Modal Atau Bajet Kewangan

Modal atau bajet seringkali menjadi kerunsingan bagi setiap yang ingin membna rumah idaman. Secara teorinya, membina rumah dia atas tanah sendiri adalah leih jimat jika dibandingkan dengan membeli rumah terus daripada pemaju lebih- lebih lagi dengan harga rumah yang semakin naik mendadak zaman ini. Akan tetapi ia boleh menjadi bersalahan jika anda tidak berhati-hati atau silap langkah dalam merancang dengan betul sebelum membina rumah. Oleh itu kami disini menggalakkan anda supaya sekurang-kurangnya mempelajari terlebih dahulu asas-asas dalam membina rumah idaman anda.

Sebelum membina rumah bersama kami, anda perlu terlebih dahulu merancang berapakah bajet ataupun anggaran rumah yang anda ingin bina berdasarkan kemampuan anda. Ini kerana bajet anda akan menentukan keluasan, rekabentuk dan spesifikasi rumah anda. Ambil contoh jika anda mempunyai bujet dibawah RM100k, anda boleh melihat contoh-contoh pelan dalam list catalog kami Tekan Sini!.


Terdapat 3 sumber kewaangan yang anda boleh perolehi:

Wang Simpanan

Membina secara tunai adalah merupakan kaedah yang terbaik dimana anda secara tidak langsung melepaskan diri daripada bebanan hutang. Membina secara tunai bersama kami adalah sangat mudah dengan 2 terma seperti berikut:

 • Bayaran wang pendahuluan serendah 20%
 • Bayaran berperingkat mengikut kemajuan kerja(akan dinyatakan didalam kontrak perjanjian)

Membina secara tunai tidak memerlukan anda untuk membuat pelan lulus majlis selagi tanah adalah diluar kawasan majlis atau kebiasaanya tanah kampung/pedalaman. Berbeza dengan membina secara yang pinjaman memerlukan pelan lulus majlis dimana akan ada cas tambahan untuk upah lukisan pelan oleh arkitek./li>

Pengeluaran KWSP

KWSP telah menetapkan beberapa syarat buat anda yang ingin membina dengan membuat pengeluaran perumahan rumah. Di antara garis panduan yang tela ditetapkan oleh pihak KWSP adalah:

 1. Pengeluaran ini membolehkan ahli mengeluarkan simpanan Akaun 2 untuk membiayai pembinaan sebuah rumah secara individu; ATAU Pembinaan secara bersama dengan suami / isteri.
 2. Pengeluaran untuk membina rumah kedua dibenarkan setelah rumah pertama dijual atau berlaku pelupusan pemilikan. Pelupusan pemilikan bermaksud ‘hilang pemilikan ke atas rumah pertama yang dimiliki melalui pengeluaran KWSP sebelum ini’ atas sebab rumah tersebut dilelong, penyerahan harta melalui perintah mahkamah, pindah milik atas dasar kasih sayang, rumah musnah akibat bencana alam atau kebakaran, projek rumah terbengkalai atau pembatalan pembelian rumah.
 1. Penama pemegang KWSP perlu ada pada penama pada geran tanah. Jika tiada, anda boleh membuat penambahan/penukaran nama di pejabat tanah.
 2. Penama pada geran adalah dibawah nama suami/isteri pemegang KWSP jika membina di atas tanah suami/isteri
 3. Ahli tidak pernah membuat Pengeluaran Perumahan atau Ahli telah membuat pengeluaran untuk membina rumah pertama dan telah menjualnya atau berlaku pelupusan pemilikan dan kemudian membina rumah kedua. Bukti penjualan / pelupusan pemilikan rumah pertama perlu dikemukakan
 4. Kos membina rumah adalah amaun yang dinyatakan di dalam Surat Perjanjian Membina Rumah. Kos membeli tanah juga boleh diambil kira dengan syarat tarikh Perjanjian Jual Beli Tanah adalah dalam tempoh dua (2) tahun dari tarikh Perjanjian Membina Rumah.
 1. Ahli boleh memilih untuk menentukan amaun yang ingin dikeluarkan daripada Akaun 2, tertakluk kepada amaun maksimun yang layak dikeluarkan dengan mengisi amaun yang dipohon dalam borang pengeluaran perumahan KWSP
 1. Kemajuan kerja membina rumah haruslah sekurang-kurangnya siap sehingga mendinding batu beserta pemasangan frame tingkap. Pegawai KWSP akan melawat tapak untuk ‘inspection’
 2. Resit belian bahan binaan oleh pihak kontraktor sebanyak 20% daripada harga rumah diserahkan pada pihak KWSP
 • Oleh itu, sebagai permulaan, anda perlu menggunakan modal simpanan sendiri sebanyak 20% terlebih dahulu dan pihak kami akan membina rumah anda sehingga menepati syarat kemajuan 1.
 • Pihak kami kemudian akan menguruskan ‘claim’ pengeluaran KWSP anda dengan membawa resit belian bahan binaan oleh pihak kami
 • Setelah ‘inspection’ dilakukan oleh pegawai KWSP, KWSP akan melepaskan pengeluaran sepenuhnya oleh anda sebanyak 100% ke akaun simpanan bank anda.
 • ‘Claim’ kemajuan kerja kami yang seterusnya adalah seperti yang akan dinyatakan didalam kontrak perjanjian nanti.

Pinjaman Kerajaan

Jika anda bekerja sebagai penjawat awam, anda boleh membina rumah dengan menggunakan pinjaman perumahan Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam(LPPSA). Beberapa perkara yang perlu diberi perhatian apabila ingin membuat pinjaman LPPSA adalah:

 • Anda boleh memastikan had maksima pinjaman boleh lulus dengan memberikan salinan slip gaji kepada kami untuk tujuan pengiraan dan semakan
 • Pihk kami kemudian akan memaklumkan jumlah kelayakkan memohon berdasarkan gaji hakiki/gaji pokok dan komitmen anda
 • Warganegara Malaysia dan kakitangan kerajaan berjawatan tetap
 • Borang permohonan dikemukakan 1 tahun sebelum bersara/tamat perkhidmatan
 • Berkhidmat sekurang-kurang 1 tahun dan telah disahkan jawatan
 • Bukan seorang bankrap @ siberhutang hukuman @ pemakan gaji tidak berkemampuan @ sedang dalam tindakan tatatertib
 • Perjanjian jualbeli atau perjanjian pembinaan rumah perlu penyaksian peguam
 • Pinjaman bersama suami/isteri, Pinjaman ambil alih antara suami/isteri dan Pinjaman dua nama di dalam perjanjian jual beli mestilah disertakan dengan salinan Sijil Nikah atau Pendaftaran Perkahwinan yang diakui sah oleh Ketua Jabatan
 1. Pelan bangunan adalah perkara yang paling utama perlu diuruskan jika ingin membuat pinjaman kerana pekeliling LPPSA 01.01.2016 mensyaratkan pelan bangunan perlu diluluskan oleh Pihak Berkuasa Tempatan dan tempoh kelulusan masih berkuat kuasa
 2. Oleh itu,akan ada kos tambahan arkitek untuk lukisan pelan sebanyak 6-8% daripada jumlah kos pembinaan rumah(kos adalah termasuk wang proses dan wang amanah untuk urusan PBT)
 3. Arkitek kami akan bertanggungjawab menguruskan segala perihal berkaitan dengan ‘inspection’ dan sebagainya untuk tuntutan bayaran kemajuan sehingga selesai proses pembinaan rumah.
 • Setiap pinjaman memerlukan perkhidmatan peguam.
 • Di Synapse Design, kami memiliki panel guaman yang berpengelaman lebih 10 tahun dalam mengendalikan proses pinjaman kerajaan.
 • Kos guaman adalah sekitar RM4500 -RM5000 bergantung kepada kos projek.
 • Pembayaran untuk guaman menggunakan duit sendiri dan tidak termasuk dalam jumlah pinjaman yang dipinjam.
 • Pihak guaman akan menguruskan beberapa perihal seperti berikut:
  1. Membantu uruskan penyediaan dokumen penting permohonan seperti dokumen jual beli (S&P), borang online, surat perjanjian dan sebagainya
  2. Membuka sekatan kepentingan dalam geran(jika ada).
  3. Menguruskan wang pinjaman untuk ‘claim’ kemajuan binaan
 1. Menyemak kelayakan dan anggaran had pinjaman boleh lulus
 2. Mendapatkan khidmat lukisan pelan PBT sehingga lulus
 3. Mendapatkan khidmat khidmat guaman
 4. Mendapat kelulusan oleh LPPSA
 5. Memulakan proses pembinaan rumah
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.